* Türkiye’de CorelDRAW kullanıcıları çoğunlukta gibi görünüyor. Peki bunun sebebi nedir?
Corel Corperation tarafından üretilen CorelDRAW 1989 yılında kullanıcılarla tanışan vektörel tabanlı bir grafik tasarım programıdır, tasarımcıların, grafikerlerin ve profesyonel sanatçıların çalışmaları için tasarlanmıştır. CorelDRAW’ ın kullanım alanları oldukça geniştir ama ağırlıklı olarak masaüstü yayıncılığı, dijital baskı yapanlar, matbaalar, tekstil firmaları, tabelacılar, açık hava reklamcıları ve reklam tanıtım firmaları kullanır. Çoğunlukta olma sebebi şahsi fikrim; alışmak ve edinilen alışkanlıktan vazgeçmemekten kaynaklı, nihayetinde türk insanı olarak standartlarımızı zor ediniriz ve kolay kolay terk etmeyiz.
* CorelDRAW kullanıcıları neden CorelDRAW’ı tercih ediyor?
Hiç kimse oturup ben grafik tasarıma başlayacağım, bakayım hangi programlar var bunların hangisi profesyonelleşmem de bana çok büyük artı sağlayacak? diye bir soruyla başlamadı ne Freehand ‘e (sonraki dönemde yerini alacak olan Aİ) nede CorelDRAW ‘a…(buradaki bu süreci kendimdem ölçü alarak 25 sene önce ne internet vardı, nede bu programların tanınması noktasında ortada kaynak bir döküman) illaki bir şekilde bir yerden veya birilerinden duyarak, görerek ama isteyerek ama mecburiyetten oturdu bu programlardan birisinin karşısına… Deneme yanılma, göz hırsızlığı, rica-minnet, yalvar-yakar ve en acısıda uykusuz geçen onca geceler…. yine burada tercihlerinin başında ilk anda tesaddüf ki, (ya Freehand yada CorelDRAW) ardından kazanılmış bir program alışkanlığı, süreç içerisinde belki işyeri baskısıyla devam edildi, belkide imkanlar kullanmayı zorladı…
Şimdi burayla çok alakalı olmayabilir ama 25 sene önce ne printer nede bilgisayar ortalığı sarmadan önce kullanılan bir teknoloji mamülü vardı adıyla sanıyla “letraset” yarı şeffaf bir kağıt üzerinde , çeşitli fontlarda harfler ve rakamlar bulunur, siz bunları istediğiniz yüzeye doğru getirip hafifçe bastırarak oraya yapışmasını sağlayarak kolaj gibi yazı yazardınız, hem pahalı hemde zahmetli bir tasarımcılık yapılırdı. Şimdi bunu niye anlattığımın açıklaması; böyle sancılı ve sıkıntılı bir dönem de önümüze çıkan ilk tren oldu belki bizi ilerilere götürecek CorelDRAW, hemen sahiplendik, benimsedik…
* Özellikle de hem adobe ıllustrator hem de CorelDRAW kullanmış ve tercihini CorelDRAW’dan yana yapmış kullanıcılar bu tercihlerinin sebepleri nelerdir?
Ai deki bir live color başlı başına bir olaydır, keza meshtool üstünlüğü… ama bir all ungroup yaptıramasınız Ai ‘ye bir kerede. Aling CorelDRAW ‘ın en büyük artılarından biri Ai ‘ye göre (ilk sürümden bu yana). Corelde çok sayfalı iş dizaynları yaparsınız ama bir heceleme (tireleme) yaptıramazsınız. Ai ‘de bunları yapmaz ama kardeşi Indesing onun yerine yapar ve PS, Ai ve Indesing arasında çok büyük bir işbirliği var. Bu işbirliğinden dolayıdır ki bence CorelDRAW ‘ın 1 boy önünden gidişi… İşte bu noktada kullanıcı faktörü ortaya çıkar ben her iki programıda kullanıyor olsamda CorelDRAW benim ilk gözağrım! İlk gözağrım olduğundan dolayı tercihimi CorelDRAW ‘dan yana kullandım ekmeğimi ve mesleki kariyerimi kendisine borçluyum daha tanıdık, bizden biri gibi vede daha kolay müdehale edilir geliyor bana çoğunlukla hatırımı kırmıyor, söze başlarken belirttiğim gibi; alışmak ve edinilen alışkanlıktan vazgeçmemekten kaynaklı, nihayetinde Türk insanı olarak alışkanlık zor ediniriz ve kolay kolay terk etmeyiz.
* Son olarak, daha fazla CorelDRAW kullanıcısı olabilmesi için gelecek olan sürümlerde ne gibi yenilikler bekliyorsunuz?
Gelecek olan sürümlerde bir kaç yeni eklenti özellik olursa bir çok arkadaşımız için CorelDRAW vazgeçemeyecekleri bir iş istasyonu olacaktır diye düşünüyorum, örneğin; -PS ‘deki gibi akıcı bir hand özelliği (Hand aracı ile ekranı sağa sola kaydırma) -Tireleme, en acil bir şekilde Türkçe tireleme desteği. -Herhangi bir objeye transparancy uyguladığımızda bunu objeye bir kere uygulayabiliyorsunuz, 2. yada 3., 4. kez farklı açılara transparancy vermek için objeyi sürekli bitmap yapmak gerekiyor bence bu özellik acil olarak geliştirilmeli. -Çoklu sayfa katalog çalışmalarında resimler için link verebilme özelliği ki bu CorelDRAW ‘ı kasan en büyük unsur. -Geliştirilmiş bir blend menüsü, özerkliği artırılsın, kullanıcı seçenekleri geliştirilsin. -Ai ‘deki gibi live color ve kolay kullanımlı geliştirilmiş bir meshtool. -Multilayer Lens sorununun çözülmesi vb. vs…. Bu liste aslında uzun olacak ama; burada – hem Ai hem CorelDRAW kullanıcısı olarak, Aİ ‘nin üstün olduğu yanları CorelDRAW ‘da da görmek istiyorum, konuyu umarım farklı bir boyuta taşımamışımdır.
Bir Mesaj Bırak